Műhelyprodukció - muhelyprodukcio.com - előadás turné

Harlem Swing - Ain't Misbehavin'

2012-11-16 - 2012-12-16

A New York-i Broadway egyik legnagyobb sikere, Mel Howard és Peter Klein producerek musicalje 30 év után egy különleges turné keretében visszatér a színpadra! A Harlem Swing - Ain't Misbehavin' nem csak a Harlem-reneszánszot indította el több ezernyi néző megbabonázásával, de minden lehetséges díjat is elnyert (Tony-díj, New York-i Színikritikusok Díja és a legjobb musicalnek járó Drama Desk Award).

 

Az új előadást ezúttal is az eredeti darab alkotói, Richard E. Maltby Jr. és Arthur Faria koreográfus állították színpadra. Az Ain't Misbegavin' a mozgalmas '20-as években, a Harlem egyik jazzklubjában játszódik. Fats Waller lüktető dallamaira két férfi és három nő évődik egymással, táncolnak és énekelnek egészen hajnalhasadtáig.  A színpadon hat fantasztikus jazz-zenész mellett természetesen a legendás stride-zongorista is megelevenedik, hogy a Broadway művészeivel kiegészülve egy páratlanul vidám és vadul pezsgő zenei varázslattal kápráztassák el a nézőket.

 

Fats Wallernek, a Harlem-reneszánsz egyik legmeghatározóbb zeneszerző-zongoristájának és komédiásának hatalmas étvágya is legendás volt, így – látványos derékméretének köszönhetően – kapta a ’Fats’ (fat: kövér) becenevet.

Az általa komponált okos, kreatív dallamok hol inkább kifinomultak („Ain't Nobody's Biz-ness If I Do”) hol pedig egészen őrületesek („Handful of Keys"). Tehetségét, zenei hatását és életművének jelentőségét a jazz nagyjai egytől egyig elismerték. A 40-es és 50-es évek dzsessz-evolúciója idején a kezdeteket jelentő fekete dzsesszen túl meglepő módon számtalan egyéb stílus is felütötte fejét Fats Weller dallamaiban: a rock 'n' roll, a rhythm & blues, sőt még a fehérek country-ja is.

 

A Broadway-n Fats Waller muzsikája egy egész korszakba lehelt új életet: a frenetikus illúziók nélküli önfeledség korába, a két világháború közötti, nagy gazdasági világválságot megelőző időszakba, melynek végén felmerült a válasz nélküli kérdés, mely minden blues-muzsika origója: „What did I do to be so black and blue?" (Mitől lettem ilyen kiábrándult és szomorú?) (dalszöveg: Andy Razaf)

 

A musical világturnéja 2011. október 14-én Isztambulban, a TIM Centerben vette kezdetét, és pár nappal később Párizsban a Folie Bergère-ben folytatódott. Magyarországra a Műhely Produkció és az Armel Produkció & Sajtóiroda közös szervezésében érkezik a produkció, amely novemberben négy alkalommal lesz látható a Centrál Színházban. A budapesti előadás különlegessége az lesz, hogy a darab egy - egyelőre - kizárólag Magyarországon látható meglepetés-prológussal egészül ki!

 

Harlem Swing - Ain't Misbehavin'